2016
Hague, Netherlands

In recent years, The Hague Central Station has been modernized.  As part of the modernization, the Anna van Bueren square also became a lively city space. It is surrounded by the public transport terminal, a university,  cultural institutions, ministries and companies and acts as a resting point in the middle of the busy city. The square is composed of green and water areas to keep the square open and clear, and the space between the station hall and the National Archive is a fountain with seat edges and sprayers.

Project Requirements

The floor of the fountain is made up of 729 mosaic tiles. From a distance, for example from the tram or the central station, you see then life-size the face of Anna van Bueren. The tiles are made of the terrazzo, an architectural concrete with polished natural stone. Integrated in the terrazzo tiles there are big black dots, each varying in size creating the mosaic.

The different tiles need to be waterproofed between each other. Due to permanent exposure to water a durable adhesion of the sealant to the tiles is crucial. This is solved by a correct surface treatment with a primer. A good adhesion of the adhesive had to be guaranteed and the joint sealing had to be weatherproof and extremely suitable for permanent contact with water.

Sika Solutions

To guarantee the good adhesion of the sealant, the tile flanks were first coated with Sika® Primer-3 N. Then all joints between the tiles were sealed with Sikasil® Pool, which is chlorine resistant and suitable for permanent contact with water.

Products Used

Sika® Primer
Sikasil® Pool

Project Participants

Owner
Municipality of The Hague

Contractor
Van Dijk Maasland B.V.

Producer

Terrazzo Tiles. Tomaello B.V.

Installer

Dam Kitwerk B.V.

Sika Organisation

Sika Nertherlands

You May Also Be Interested In